czwartek, 18 września 2014

A'la Bounty




Składniki:
pół szklanki wody,pół szklanki cukru,3 opakowania herbatników szkolnych,5 sucharków,2 łyżki kakao rozpuszczalnego,pół kostki masła.
Krem kokosowy:
3/4 kostki masła śmietankowego,pół szklanki cukru pudru,200g wiórek kokosowych.

Przygotowanie:
herbatniki i sucharki mielimy przez maszynkę.Wodę z cukrem,masłem i kakao zagotowujemy aż składniki się połączą.Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone herbatniki i suszarki mieszamy wszystko na gładką masę którą wylewamy na papier do pieczenia i uklepujemy w prostokąt posmarowanymi rękami olejem aby masa się nie przyklejała.Odstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem :
Masło ucieramy z cukrem i wiórkami na gładką masę.
Następnie rozsmarowujemy krem na wystudzonym już cieście zawijamy i odstawiamy do lodówki na min 3 h.
Smak bardzo przypomina batonik bounty :)

2 komentarze: