Składniki na farsz:
Pół kg bobu,pół opakowania sera feta,pieprz,łyżka masła,placki naleśników,bułka tarta jajko ,olej do smażenia.
Naleśniki:
3 szklanki mąki,2,5 szklanki mleka,pół szklanki wody,jajko,szczypta soli,2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie,następnie obieramy z łupinki,dziobiemy dodajemy łyżkę masła i pieprz do smaku,wszystko razem mieszamy.
Naleśniki:
Do miski wlewamy mleko,wodę,dodajemy jajko mąkę,sól olej wszystko miksujemy . Naleśniki pieczemy na suchej patelni ( olej jest już w cieście)
Usmażone smarujemy powstałą pastą,następnie pokruszony ser feta zawijamy jak krokiety.
Gotowe:)
Mój ulubiony bób :-) ciekawe połączenie smaków z fetą :-)
OdpowiedzUsuń