Nie duży kawałek arbuza ,pół limonki,200ml mleka kokosowego,pół
cebuli,2 ząbki czosnku,2 liście laurowe,4 ziarenka ziela
angielskiego,natka pietruszki,pół kg łopatki
wieprzowej,sól,pieprz,torebka ryżu białego ,torebka ryżu
brązowego,papryka ostra w proszku.
Przygotowanie :
Mięso pokrojone w dość spore kawałki obsypujemy solą,pieprzem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor
Odsączamy od tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą około 1,5cm nad mięsem,dodajemy cebule czosnek i dusimy do momentu wyparowania wody.
Musimy
dosyć często zaglądać żeby mięso się nie przypaliło, gdy woda już
wyparuje dodajemy 200ml mleka kokosowego i dusimy jeszcze 10minut na
wolnym ogniu.
Po10 minutach żeby przełamać smak mleka dodajemy sok z połowy limonki i garść posiekanej natki pietruszki.
Sos jest już gotowy! :)
Jeśli chodzi o ryż to gotujemy go według sposobu podanym na opakowaniu.
Arbuza kroimy w cienkie paseczki,mięso wyłożone na talerz posypujemy ostrą papryką.
Podajemy w sposób pokazany na zdjęciach.
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz