sobota, 23 sierpnia 2014

Sos borowikowy

Dziś proponuję na obiad prosty sosik borowikowy z ziemniaczkami startą marchwią i jabłkiem.







Składniki:
250g łopatki,2 ząbki czosnku,2 liście laurowe,łyżka soli do zmiękczania mięsa,1 kostka rosołowa borowikowa winiary,0,7 l wody,1/4 łyżeczki pieprzu,sól do smaku,3 duże borowiki,2 młode marchewki,garść posiekanej natki pietruszki,płaska łyżeczka majeranku,3 ziarenka ziela angielskiego,pół szklanki zimnej wody 2 łyżki maki ziemniaczanej.


Przygotowanie:
Łopatkę nacieramy solą do zmiękczania mięsa,czosnkiem pokrojonym na 4 części,liściem laurowym przykrywamy i pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka w którym 0,7litra wody gotuje się już z kostką grzybową.Do wywaru dodajemy ziarenka ziela angielskiego marchew pokrojona w plastry i dusimy z mięsem około 10 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby liść lubczyku,majeranek gotujemy około 15 minut na delikatnym ogniu na koniec natka pietruszki,sól do smaku i zagęszczamy wszystko mąką ziemniaczaną połączoną z zimną woda .
Gotowe :) Życzę Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha! Zdjęcia są świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Bardzo miło mi to słyszeć :*

    OdpowiedzUsuń