środa, 3 września 2014

Kugiel





Składniki:
2 kg ziemniaków,2 szklanki mąki,pół kg wędzonej pachwiny,3 małe cebule,2 jajka,1 łyżka vegety,sól pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy  na tarce o małych oczkach,pachwinę z cebulę drobno kroimy i podsmażamy doprawiamy 1 łyżką vegety.Do ziemniaków dajemy mąkę, jajka podsmażoną cebulę  z pachwiną mieszamy doprawiamy obficie sola i pieprzem.Przelewamy masę do blaszki i pieczemy 1,5-2 godziny w 180stopniach.Po upieczeniu kroimy kugla w paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju z oby stron na złoty kolor.Podajemy z surówką z kiszonej kapusty lub http://smaakowicie.blogspot.com/2014/07/surowka-obiadowa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz