czwartek, 16 października 2014

Kopytka z serkiem mascarpone i cukrem




Składniki:
1kg ziemniaków,1,5 szklanki mąki pszennej,pół szklanki mąki ziemniaczanej,1 jajko,pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy do miękkości,odlewamy z nich wodę i puki są gorące przeciskamy przez praskę ciasto jest wtedy puszyste.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy składniki wcześniej przygotowane i dokładnie mieszamy formujemy wałeczki które kroimy na kopytka.
W garnku zagotowujemy 2 l lekko osolonej wody gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej przygotowane kopytka po wypłynięciu gotujemy około 2 min.
Na gorące kopytka nakładamy kilka łyżeczek serka mascarpone i szczyptę cukru.
Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz