czwartek, 2 października 2014

Flaczki wołowe




Składniki:
700dag flaków,1 pęczek włoszczyzny,1 kg ćwiartek bądź też podudzia z kurczaka przyprawy takie jak:papryka ostra,imbir,pieprz,sól,gałka muszkatołowa,vegeta,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy

Przygotowanie:
Zagotować wodę i wrzucić w nią flaki gotować 20 minut, wylać na sito,należy powtórzyć tą czynność 2 razy następnie zostawić flaki przelane zimną wodą na sitku .Do osobnego garnka włożyć całą obraną włoszczyznę wraz z kilogramem mięsa doprawić łyżką vegety 4 liśćmi laurowymi i zielem angielskimi zalać wodą tak żeby wody było około 5 cm nad warzywami..Gotować wywar na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw po czym wyjąć je z rosołu i wrzucić do niego flaki gotować aż flaczki zrobią się miękkie(około 1h).Ostudzone mięso obrać a warzywa pokroić w kostkę dodać do flaczków wszystko gotować jeszcze około 10 minut przy czym doprawić 1 łyżką papryki,1 łyżką imbiru gałki muszkatołowej,majeranku,sól pieprz do smaku.
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz