czwartek, 18 września 2014

Papryka faszerowana mięsem i kaszą jęczmienną




Składniki:
3 papryki różnego koloru,pół kg mięsa mielonego,1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej,1 puszka kukurydzy,pół łyżeczki bazylii oregano,sól pieprz i papryka ostra do smaku,garść kopru,pół cebuli.

Sos:
2 duże pomidory,łyżka śmietany 18%,szczypta soli.

Przygotowanie:
Mięso przekładamy do dużej miski dodajemy ugotowaną kaszę odsączoną kukurydzę doprawiamy do smaku aby smak był wyraźny,dodajemy drobno pokrojoną podsmażoną cebulę.
Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy w umyte przekrojone na pół i wyczyszczone z gniazd papryki.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos :
Pomidory pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni do miękkości doprawiamy solą na koniec łyżka śmietany .

Na koniec zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 min aż papryki zaczną się marszczyć :)


4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelakie faszerowane warzywka .. przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowaną paprykę, Twoja wygląda apetycznie, szczerze to jeszcze z kaszą nie robiłam, tylko z ryżem.
    Polecam moją wersję do wypróbowania
    http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2014/02/przepis-pieczona-papryka-faszerowana.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z kaszą robiłam teraz pierwszy raz dla odmiany :) Smaczna była :)

    OdpowiedzUsuń