piątek, 5 września 2014

Placek Zbójnicki.

DSCN1704
               
DSCN1703
    
Jesteś zbójem ?? lubisz ostre i konkretne potrawy ?? Mam dla Ciebie super przepis na placki zbójnickie w Moim wydaniu . Które sprawią że twoje kubki smakowe przeniosą się w najmilsze miejsce na świecie :) No może z lekką przesadą :) Ciasto na placki jest bardzo delikatne , wręcz rozpłynie się w twych ustach . ZOBACZYSZ !!
Dobra koniec gadania czas podać przepis bo już pewnie się niecierpliwisz :) No to proszę :

Przepis : 1kg ziemniaków (młode , stare jakie wolisz) , pół cebuli , koper ja dodałam tyle żeby przesypać ciasto , 2 jajka , 3 – 4 łyżki mąki , pieprz vegeta , 2 łyżki śmietany 18 % żeby ciasto nie ciemniało i było delikatne (przyjemne z pożytecznym )

Farsz : pół kg łopatki zmielonej , pół cebuli , kilka pieczarek ( pisząc kilka mam na myśli 6-7 ) , 1 paprykę czerwoną , oregano , bazylia , papryka w proszku ostra , sól pieprz do smaku wiadomo . 3łyżki masła , olej , koncentrat pomidorowy

Przygotowanie Zbójów Rozbójników :

Ziemniaki zetrzeć na tarce wraz  z cebulą na małych oczkach ( oczywiście obrane hihi  )
dodać jaja,mąkę,koper ,przyprawy,śmietanę wymieszać .Kolejnym krokiem będzie usmażenie ich na patelni na rozgrzanym oleju .
Oczywiście muszą być duże także wylewamy ciasto na całą patelnie .
Jeśli chodzi o farsz
Rozgrzewamy masło dolewamy trochę oleju i wrzucamy cebulkę pokrojona w kostkę . Róbcie to w garnku będzie wygodnej :)
Cebulka niech chwilkę się podsmaży i wrzucamy mięso – dusimy przyprawiamy solą .
Na patelni smażymy pieczarki na maśle i oczywiście z odrobiną oleju ( Ja tak zawsze robuie fajny jest posmak ) Dorzucamy paprykę pokrojoną według uznania ( wszystko ma być umyte hihi :)) podsmażamy ale w taki sposób żeby to się podsmażyło a nie ugotowało . czyli jaaak ?? NA DUŻYM OGNIU . Przerzucamy do gara :) przygotuj sobie jakąś niewielki pojemnik trzeba w nim rozcieńczyć koncentrat pomidorowy z malusią ilością wody jak to zrobicie wlewamy do garnka który na bardzo malutkim ogniu się dusi. Doprawiamy bazylią oregano pieprzem solą .
Tak naprawdę jest już zbój gotowy trzeba go teraz tylko przełożyć na talerz na połowie placka położyć farsz i przykryć druga połową . Posypcie jeszcze koperkiem.
Taki obiadek idealny dla mężusia który po całym dniu wróci z pracy naje się do syta !!
Smacznego Zbóju !!

5 komentarzy: