niedziela, 21 września 2014

Żurawina do słoika na zimę





Najprostszy i najszybszy sposób jaki znam na zrobienie bardzo bogatej w witaminy żurawiny.Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać.Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie.
Także nie pozostaję Wam nic innego jak zrobienie sobie chodź odrobinę tych pyszności.

Składniki:
Pół kg żurawiny i pół kg cukru.

Przygotowanie:
Żurawinę mielimy przez maszynkę lub w robocie kuchennym dodajemy cukier i mieszamy jeszcze do połączenia składników.Nakładamy w wyparzone słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na zimę :) 
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz