środa, 10 września 2014

Makaron z cukinią szynką i pieczarkami w sosie czosnkowym





Składniki :
Makaron lubella kokardki,1 cukinia,10 pieczarek,śmietana 18% mała,5 plastrów szynki,1 mozzarella,2 duże ząbki czosnku,bazylia,sól,pieprz,łyżka oleju,pęczek szczypioru.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy 9-10 min,między czasie kroimy pieczarki w plastry i podsmażamy do wyparowania wody,obraną cukinię pokrojoną  w kostkę dorzucamy do pieczarek razem smażymy do miękkości.Całość przekładamy do pojemnika a na patelnie wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej szynkę pokrojona w paski następnie wlewamy śmietanę ścieramy do niej 2 ząbki czosnku i chwilę trzymamy na ogniu,następnie dorzucamy cukinie z pieczarkami mieszamy doprawiamy obficie solą, pieprzem i bazylią.
Ugotowany makaron przecedzamy przez sito a następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego,następnym krokiem będzie wylanie przygotowanego wcześniej sosu na makaron lekko przemieszamy łyżką  układamy plasterki mozzarelli po całości naczynia zapiekamy w piekarniku do momentu jej roztopienia.Na koniec posypujemy wszystko szczypiorkiem.
Gotowe :) Życzę Smacznego :)

3 komentarze: