czwartek, 20 listopada 2014

Placek zbójnicki w Moim autorskim wydaniu.







Składniki:
1 kg ziemniaków,2 jajka,4 łyżki mąki,łyżeczka vegety,sól pieprz do smaku,olej do smażenia.

Farsz:
Pół kg piersi z kurczaka,pół kg pieczarek,łyżka curry,sól,pierz,4 łyżki śmietany 18%,pęczek kopru,pół łyżeczki ostrej papryki,2 łyżki masła.

Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka marynujemy w curry,szczypcie soli i pieprzu około 2h w lodówce.
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach,dodajemy jajka mąkę doprawiamy,mieszamy i smażymy duże placki na rozgrzanym olejem.Umyte pieczarki kroimy w cienkie plastry wrzucamy do garnka w którym wcześniej rozpuściliśmy masło i dusimy.Pierś wrzucamy na rozgrzaną patelnie i delikatnie podsmażamy i każdej strony następnie przekładamy do garnka gdzie duszą się pieczarki.Po 10 minutach dodajemy śmietanę koper i doprawiamy do smaku papryką pieprzem i solą.

Farsz rozkładamy na usmażonym placu :)

1 komentarz: