piątek, 21 listopada 2014

Marynata do karkówki



Przyznam że jest dość łatwa ale efekt jest naprawdę fajny,mięso nie jest nie potrzebie obsypane dużą ilością przypraw czego bardzo nie lubię. Jest delikatne i aromatyczne.

Składniki:
1/4 szklanki oleju,4 ząbki czosnku,pół łyżeczki tymianku,6 ziarenek czarnego pieprzu,1łyżeczka soli zmiękczającej mięso.

Przygotowanie:
Do średniej wielkości miski wlewamy olej,czosnek obieramy z łupiny i nożem rozgniatamy aby wydobyć jego aromat  następnie kroimy i plasterki dodajemy do oleju,dodajemy pieprz,tymianek,sól zmiękczająca mięso.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Kawałki karkówki nacieramy przygotowaną marynata i odstawiamy min na 12 godzin do lodówki.
Ilość marynaty zależy od ilości mięsa,przy większej ilości składniki należy podwoić lub po troić.


Tak zamarynowanej karkówki użyję do przygotowania świątecznego sosu grzybowego.Przepis już wkrótce :)

Dlaczego użyłam soli zmiękczającej mięso a nie zwykłej soli??

Sól zmiękczająca mięso jest niezbędnym produktem w kuchni każdego smakosza. Zawarty w niej naturalny enzym - papaina, pozyskiwany z owoców papai pozwala na zmiękczanie i poprawienie kruchości mięsa poprzez rozluźnienie jego włókien.

1 komentarz:

  1. a gdzie kupić sól zmiękczającą bez konserwantów,taką'jak była kiedyś-tylko sól i papaina

    OdpowiedzUsuń