Blog kulinarny ?? Hmm .. Czemu nie - każdy w swoim życiu musi próbować czegoś nowego . Zwłaszcza że ciężko mi się zdecydować kim tak naprawdę chciałabym zostać , jaki zawód wybrać . A gotowanie?? To moja pasja . Zawsze gotowałam , próbowałam , wymyślałam . Wiec teraz postanowiłam przenieść swoje myśli na "papier" nabrać doświadczenia i wziąć udział w jakimś programie kulinarnym co jest moim marzeniem .
poniedziałek, 24 listopada 2014
Rybka pod warzywną pierzynką idealna na wigilijny stół
Składniki:
4 płaty ryby(wybór dowolny)pół kg marchwii,4 pietruszki,2 średnie kawałki selera,3 cebule,1,5 łyżeczki papryki ostrej,łyżeczka soli,1/4 łyżeczki pieprzu,garść rodzynek,2 łyżki koncentratu pomidorowego,3 liście laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego,olej do smażenia.
Przygotowanie:
Marchew,selera,pietruszkę ścieramy na jarzynówce i wrzucamy do garnka podlanego olejem,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.Cebulę kroimy w piórka,następnie wrzucamy ją do garnka w którym duszą się już warzywa doprawiamy i w dalszym ciągu dusimy.Możemy podlać jeszcze olejem aby całość się nie przypaliła.Po około 10 minutach wrzucamy rodzynki i koncentrat trzymamy na gazie aż wszystkie warzywa będą miękkie(10-15minut).
Rybę kroimy na 3 cm kawałki oprószamy przyprawą do ryb moczymy w jajku,bułce i smażymy na patelni z obu stron po 3-4 minuty.
W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa-ryba-warzywa.Stąd nazwa rybka pod pierzynką :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dawno takiej nie jadłam, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń