środa, 19 listopada 2014

Puszyste bliny



Składniki:
Pół kg ziemniaków,2 łyżki masła,1/4 szklanki mleka 3,2 %,1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,1 jajko,2 łyżki mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut do miękkości,następnie gorące przeciskamy przez praskę,dodajemy masła i dokładnie mieszamy następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy aby masa była puszysta i jednolita.Z przygotowanego ciasta formujemy okrągłe placuszki rękoma posypanymi mąką aby ciasto nie przyklejało się.Smażymy z oby stron po 3-4 minuty na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Gotowe :)

Bliny wychodzą bardzo delikatne i puszyste są idealne dla dzieci jak również dla dorosłych.
Podajemy z kwaśną śmietaną i kiełkami które dodadzą lekkości :)
Życzę Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz