środa, 9 lipca 2014

Kluski śląskie

DSCN2282
Przepis podstawowy na domowe kluski śląskie :)
Składniki:
1kg ziemniaków,żółtko,mąka ziemniaczana,sól do smaku.
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy do miękkości,odlewamy z nich wodę.
Następnie gorące rozdrabniamy na jednolitą masę.
DSCN2270
Żeby idealnie odmierzyć ilość mąki ziemniaczanej dzielimy na 4 części,czwartą wyciągamy na bok .
DSCN2271   DSCN2273
A wolne miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną.
DSCN2275

Dajemy jajko i sól dokładnie mieszamy i formujemy kulki w których palcem robimy dziurkę w środku.

DSCN2276

DSCN2277

DSCN2282

Dziura w kluskach śląskich jest po to aby można było wlać tam sos: )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz