poniedziałek, 14 lipca 2014

Łopatka wieprzowa w sosie z mleka kokosowego i limonki

Nie duży kawałek arbuza ,pół limonki,200ml mleka kokosowego,pół cebuli,2 ząbki czosnku,2 liście laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego,natka pietruszki,pół kg łopatki wieprzowej,sól,pieprz,torebka ryżu białego ,torebka ryżu brązowego,papryka ostra w proszku.
Przygotowanie :
Mięso pokrojone w dość spore kawałki obsypujemy solą,pieprzem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
DSCN1891
Następnego dnia na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor
DSCN1893
Odsączamy od tłuszczu na ręczniku kuchennym.
DSCN1894
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą około 1,5cm nad mięsem,dodajemy cebule czosnek i dusimy do momentu wyparowania wody.
DSCN1896
Musimy dosyć często zaglądać żeby mięso się nie przypaliło, gdy woda już wyparuje dodajemy 200ml mleka kokosowego i dusimy jeszcze 10minut na wolnym ogniu.
Po10 minutach żeby przełamać smak mleka dodajemy sok z połowy limonki i garść posiekanej natki pietruszki.
Sos jest już gotowy! :)
Jeśli chodzi o ryż to gotujemy go według sposobu podanym na opakowaniu.
Arbuza kroimy w cienkie paseczki,mięso wyłożone na talerz posypujemy ostrą papryką.
Podajemy w sposób pokazany na zdjęciach.

DSCN1918

DSCN1920

DSCN1921
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz