wtorek, 8 lipca 2014

Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną i marchewką

DSCN2161

DSCN2160
Składniki:
4 kawałki kurczaka(udka,ćwiartki),250g pieczarek,vegeta,sól,pieprz,3 liście laurowe,3 ziela angielskie,200g mrożonej marchewki mini,bułka tarta,25g masła,2 woreczki kaszy gryczanej,olej.
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka marynujemy obficie w soli i pieprzu pozostawiamy na parę godzin a najlepiej na noc.Następnie obsmażamy go na rozgrzanym oleju
.DSCN2151
Przekładamy do garnka,dajemy liść laurowy i ziele angielskie,przesypujemy delikatnie vegetą,zalewamy wodą 1 cm nad mięsem.
DSCN2153

Gotujemy około 20 min po czym wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki.(Dusimy do miękkości mięsa) Na koniec zagęszczamy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody.
Marchew gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowania) w wodzie z 25g masła i solą do smaku.

DSCN2154

DSCN2155













Kolejnym krokiem będzie podsmażenie marchwi na nie wielkiej ilości oleju z bułką tartą.
DSCN2157

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Podajemy jak na zdjęciu :)

DSCN2163


DSCN2159

DSCN2164

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz